14 namirnica za jačanje
imuniteta
1. Zova
Zova - dobra protiv gripa i upala.
Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju
da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek.
2. Pečurke šampinjoni
Pečurke šampinjoni - dobre protiv
virusa, bakterija i tumora.
Nemojte odbacivati pečurke kao
slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse.
Nizak nivo selenijuma u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom
razboljevanja od gripa, a
antioksidansi usporavaju starenje
organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su
bitni za imuni sistem čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi
protiv virusa, bakterija i tumora.
3. Lubenica
Lubenica - dobra protiv infekcija.
Pored toga što je puna tečnosti i
odlična za osveženje, zrela lubenica je bogata moćnim antioksidansom glutationom koji jača imuni sistem u borbi
protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom, mekom delu lubenice blizu kore.
4. Kupus
Kupus - bogat vitaminom C.
Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju
imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan
za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog)
u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu
vrednost vašeg obroka.
5. Bademi
Bademi - dobri protiv stresa.
Šaka badema pomaže da povratite
vaš imuni sistem od posledica stresa.
Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije
skoro 50% dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imuni sistem.
Takođe, bademi sadrže B vitamine - riboflavin i niacin koji vam pomažu u
oporavku od stresa.
6. Grejpfrut
Grejpfrut - sadrži dosta vitamina
C.
Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima -
prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte
pomorandže ili mandarine.
7. Pšenične klice
Pšenične klice - veoma hranljive.
Pšenične klice su deo pšeničnog
zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla.
Zato su pšenične klice veoma
hranljive. Bogate su cinkom
(Zn), antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim
vitaminima i mineralima. Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju
biljnih vlakana, proteina (belančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je deo
brašna koje se koristi za pravljenje hleba i peciva zameniti sa pšeničnim
klicama.
8. Jogurt
Jogurt - dobar protiv prehlade.
Jedna šolja jogurta dnevno
smanjuje mogućnost da navučete
prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na
etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja
su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i
povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.
9. Ostrige
Ostrige - dobre za mušku plodnost.
Ostrige su poznate kao afrodizijak
i kao hrana koja jača imuni sistem. Obe tvrdnje se mogu smatrati tačnim jer
ostrige sadrže cink (Zn) koji
je važan za mušku plodnost. Naime, nizak nivo cinka u organizmu se povezuje
sa sterilitetom kod muškaraca.
Najnovija ispitivanja pokazuju da cink poseduje i neka antivirusna svojstva
mada nije još utvrđeno zbog čega. Mađutim, pouzdano se zna da je cink dobar u
zaceljivanju rana.
10. Beli luk
Beli luk - dobar protiv čireva i
stomačnog tumora.
Beli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u
zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja
se vezuje za čireve i stomačni tumor.
Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20
minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni
sistem.
11. Spanać
Spanać
- obnavlja ćelije i DNK.
Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK.
Takođe, spanać sadrži vlakna,
antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan
kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.
12. Čaj
Čaj - uništava slobodne radikale.
Zeleni ili crni? Oba čaja su
bogata polifenolima i flavonoidima koji su dobri u borbi protiv bolesti.
Naime, ovi antioksidansi uništavaju
slobodne radikale koji oštećuju ćelije našeg organizma. Čaj sa
kofeinom ili bez? Oba su jednako dobra.
13. Slatki krompir
Slatki krompir - uništava slobodne
radikale.
Kao i šargarepa, slatki krompir
sadrži antioksidans beta-karoten
koji uništava slobodne radikale. Takođe, slatki krompir sadrži i vitamin A
koji usporava starenje i smanjuje
rizik od nekih tumora.
14. Brokoli
Brokoli - bogat vitaminom A i C.
Brokoli je bogat sastojcima koji
podižu imuni sistem: vitamin A, C i
glutation . Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U
kombinaciji sa sirom obogacujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.
Izvor
|
http://lekar-savetnik.com/pravilna-ishrana/14-namirnica-za-jacanje-imuniteta.aspx