KISELOST I ALKALIZACIJA ORGANIZMA
Simptomi kiselosti organizma i alkalizacija
Veliki broj lekara i nutricionista smatra da je povećana kiselost organizma uzrok svih bolesti. Ako se pokaže da je kiselost organizma povećana potrebno je što pre uspostaviti ravnotežu i tako sprečiti pojavu raznih bolesti.
Prvi korak u tome je promena načina ishrane i alkalizacija organizma, pa je važno znati koje namirnice su bazne, a koje kisele.
Simptomi koji ukazuju na previsoku kiselost u organizmu su hronični umor, bolovi u mišićima i zglobovima, proliv, zatvor, depresija, nervoza, gljivične i bakterijske infekcije, akne, slaba koncentracija, opadanje kose i alergijske reakcije. Takođe, poremećena ravnoteža baza i kiselina može uzrokovati nizak krvni pritisak, srčana oboljenja i probleme sa zubima.
Uzroci :Sve što pojedemo ima uticaj na nivo kiselosti u našem telu, pa se zato pH vrednost organizma menja iz sata u sat. Neke namirnice smanjuju, a druge povećavaju pH vrednost. Lekari smatraju da konzumiranje prerađenog brašna i šećera, velikih količina mesa i mlečnih proizvoda, kao i duvan, mogu uzrokovati kiselost organizma i izazvati mnoge bolesti. Takođe, i stres može da utiče na pH nivo u telu.
Posledice :
Važno je da nam organizam ne bude previše kiseo jer se onda teže apsorbuju minerali, vitamini i drugi hranljivi sastojci i teže se regenerišu oštećene ćelije. Takođe, povećana kiselost smanjuje proizvodnju energije u ćelijama i umanjuje sposobnost detoksikacije organizma, a sve to dovodi do stvaranja kancerogenih ćelija i do pogoršanja zdravstvenog stanja. Dokazano je da se maligni tumor razvija samo u kiseloj sredini.
Alkalizacija organizma
Ako utvrdite da je kiselost u vašem organizmu povećana potrebno je odmah pristupiti neutralizaciji. Glavnu ulogu u tome imaju minerali, kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, natrijum i cink.
Da bi se održala pH ravnoteža u telu, treba voditi računa o zdravlju pluća i bubrega jer oni imaju ulogu da eliminišu kiseline iz našeg tela. Takođe, treba voditi računa o ishrani i konzumirati namirnice koje stvaraju baznu sredinu u organizmu. Svaka namirnica dok se vari menja stanje kiselosti i dolazi do kisele ili bazne reakcije. Zato je moguće da neke namirnice u našem organizmu izazivaju kiselu ili baznu reakciju, a da one same imaju suprotnu kiselost na pH skali. Tipičan primer je limun koji je po prirodi kisela namirnica, ali u toku varenja limuna dolazi do stvaranja bazne sredine u našem organizmu. Dakle, namirnice su podeljene na kisele i bazne u zavisnosti od toga kakvu reakciju izazivaju u organizmu procesom varenja.
Da bi se održala pH ravnoteža u organizmu potrebno je da unosimo 60-80% hrane koja stvara baznu sredinu u organizmu, a 40-20% hrane koja utiče na stvaranje kisele sredine.
Voće i povrće uglavnom spadaju u bazne namirnice, a meso, jaja i mlečni proizvodi spadaju u kisele namirnice.
Važno je :da ne jedete istovremeno voće i povrće, a treba izbegavati i kombinacije voća i hrane bogate skrobom.
Preporučuje se: da skrobne namirnice kombinujete sa povrćem, pa možete kombinovati krompir ili pirinač sa brokolijem, lukom ili šargarepom.
Nemojte :istovremeno jesti dve skrobne namirnice i kombinovati skrob sa belančevinama, jer može doći do stvaranja velike kiselosti.
Takođe, potrebno je ovladati pravilnim tehnikama disanja, a tu nam joga najviše može pomoći. Joga omogućava da kiseonik ravnomerno dolazi do svih delova tela i da se održi balans pH nivoa.