Kako su vino i zdravlje povezani?
Konzumiranja alkohola
– uključujući vino – u umerenim količinama smanjuje rizik od koronarne bolesti
za 30%, čineći crvena ili bela vina korisnim dodacima ishrani. Crveno vino je
izvor antioksidansa u izobilju, koji mogu da spreče bolesti srca podizanjem nivoa
dobrog holesterola i štiti arterije od oštećenja.
Resveratrol – snažan
antioksidans koji se nalazi u grožđu – može biti ključni sastojak u crnom vinu.
Dok efekti resveratrola u ljudima zahtevaju dalju istragu, on može da spreči
rast ćelija raka, uključujući rast ćelija raka dojke. Takođe može da ponudi
kardiovaskularne beneficije koje vas štite od ateroskleroze – stanja koje
karakteriše prisustvo masnih naslaga na zidovima arterija. Pošto grožđe za
crvena vina duže fermentira (i sa kožom je), crveno vino sadrži više
resveratrola.
Crno
vino kao lek
Neke od zdravstvenih
koristi crnog vina ga čine jednim od najviše cenjenih alkoholnih pića u
poslednjih nekoliko godina. Pokazalo se da crno vino kao lek deluje u
prevenciji stanja u rasponu od kardiovaskularnih bolesti do raka. Neki druge
prednosti crnog vina uključuju prevenciju demencije, borbu protiv procesa
starenja i kontrolu hipertenzije.
Crno vino kao lek može
da pomogne u smanjenju rizika od razvoju žučnih kamenaca i kamena u bubregu.
Ono igra ulogu u povećanju opšteg otpora na alergene i antioksidansi iz vina su
konstituenti nekih kozmetičkih formula. Dnevna doza u umerenom iznosu od crnog
vina zaista može učiniti čuda za telo.
Zdravstvene koristi od
crnog vina ga razlikuje od mnogih drugih pića. Za razliku od drugih alkoholnih
pića, crno vino ne doprinosi značajno što se tiče kalorija i, ustvari, drži
gojaznost pod kontrolom. Potrošnja crnog vina vodi do nižih nivoa LDL
holesterola, što ima pozitivan efekat na srce. Ono je bogat izvor
antioksidanata koji uključuju flavonoide i polifenole, posebno resveratrol, što
predstavlja aktivni element u prevenciji raka. Vino je dokazano bogat izvor
antioksidanata i kao moćna supstanca za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.
Belo
vino kao lek
Koža grožđa sadrži visoke
nivoe antioksidanata, jedinjenja koja pružaju blagotvorne efekte po zdravlje.
Vino koje obezbeđuje najviše zdravstvene koristi je crveno, jer je uključena i
koža grožđa u njegovu preradu. Koža grožđa se uklanja kada se obrađuje belo
vino, što smanjuje njegova lekovita svojstva. Samo grožđe sadrži hranljive
materije i antioksidante, tako da belo vino, iako nije možda zdravo kao crveno,
još uvek se smatra zdravim pićem.
Studije analiza
efekata belog vina o pojedinim bolestima su otkrile da je antioksidativni
sadržaj belog vina efikasan za prevenciju bolesti pluća i rak dojke.
Istraživači su otkrili da umerena doživotna potrošnja belog vina poboljšava
zdravlje pluća. istraživači su takođe otkrili i da belo vino kao lek štiti
ćelije od raka dojke podjednako dobro u poređenju sa crvenim vinom.
Belo vino sadrži niži
nivo nečistoća u poređenju sa crvenim vinom, jer je koncentracija hemikalija
veća u tamnim alkoholnim pićima. Pijenje belog vina može pomoći da izbegnete
glavobolju, mučninu i razdražljivost mamurluka.
Prehrambeni sadržaj
belog vina, pored njegovih antioksidativnih svojstava, uključuje fosfor,
kalijum i fluoride.
Crno
vino kalorije
Crno vino – kalorije:
u proseku crveno stono vino sadrži 125 kalorija na svakih 150 ml, ili oko 625
kalorija u boci.
Belo
vino kalorije
Belo vino – kalorije:
u proseku belo stono vino ima 121 kaloriju u 150 ml ili 605 kalorija po boci.
Rizling ima nešto manje od proseka – 118 kalorija u 150 ml, ili 590 kalorija po
boci. Šardone ima 123 kalorije u 150 ml ili 615 kalorija po boci.
Vino za
srce
Crveno vino, kada se
konzumira umereno, ima prednosti za zdravlje srca. Alkohol i neke supstance u
crvenom vinu koje se zovu antioksidanti mogu da spreče bolesti srca povećanjem
nivoa HDL holesterola (“dobrog” holesterola) i pružaju zaštitu od oštećenja
arterija.
Ipak, treba biti
oprezan, zato što previše alkohola može imati mnoge štetne efekte u vašem telu.
Kada je vino za srce u
pitanju, mnogi lekari se slažu da nešto u crvenom vinu čini da ono može da
pomogne u održavanju zdravlja srca. Moguće je da antioksidanti, kao što su
flavonoidi ili supstanca koja se zove resveratrol, imaju zdravstvene koristi za
srce.
Još nema jasnih dokaza
da je crveno vino bolje od drugih oblika alkohola kada su u pitanju moguće
zdravstvene koristi za srce.
Antioksidansi u crnom
vinu koji se zovu polifenoli mogu pomoći u zaštiti obloge krvnih sudova u vašem
srcu. Polifenol koji se zove resveratrol je jedna supstanca u crnom vinu koja
je došla u žižu interesovanja zbog mogućih zdravstvenih prednosti za srce.
Kada je vino za srce u
pitanju, resveratrol može biti ključni sastojak u crnom vinu koji pomaže u
sprečavanju oštećenja krvnih sudova, smanjuje nivo LDL holesterola (“loš”
holesterol) i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.
Crno
vino i pritisak
Pored lekova za
pritisak i promene načina života, crveno vino može biti odgovarajuća dopuna da
unapredite svoj krvni pritisak. Pre nego što pijete crno vino, posavetujte se
sa lekarom da se uverite da alkohol u crnom vinu neće menjati efekte vaših
lekova.
Crveno vino i pritisak
– kako su povezani?
Poboljšanje HDL
holesterola
Pijenje crvenog vina
redovno može da poveća HDL holesterola. HDL je “dobar” holesterol koji
odstranjuje plak sa zidova vaših arterija, čime se smanjuje krvni pritisak.
Efekat povećanja HDL-a je od alkohola u crvenom vinu. Vremenom, ovo malo
povećanje HDL-a može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Sprečava stvaranje
krvnih ugrušaka
Dodatna korist od
crnog vina je da može da smanji krvne ugruške. Ugrušci krvi se formiraju kada
se krvne pločice grupišu zajedno u krvi. Preterane formacije krvnih ugrušaka u
arterijama mogu da pogoršaju plak i povećati krvni pritisak. Resveratrol je
polifenol koji se nalazi u crvenom vinu, koji može imati svojstva protiv
zgrušavanja, čime se smanjuje rizik za razvoj ugrušaka krvi i dovodi do
pozitivnog efekta na krvni pritisak.
Opuštanje od stresa
Porcija od crnog vina
noću može da pomogne da se opustite i oslobodite stresa jer usporava aktivnost
u nervnom sistemu. Stres može podići krvni pritisak i povećati rizik za
kardiovaskularne bolesti. Ne bi trebalo, međutim, da počnete da pijete crno
vino da smanji krvni pritisak ili za oslobađanje od stresa ako već ne pijete
alkohol. Muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od dva pića dnevno, a žene
bi trebalo da ograniče unos alkohola na jedno piće dnevno.
Belo
vino i pritisak
Možda je crveno vino
za pritisak mnogo bolji izbor, ali belo vino može takođe da bude dobar izbor za
visok krvni pritisak, zahvaljujući određenim vrstama polifenola koje se nalaze
u njemu i mogu da snižavaju loš holesterol. Belo vino sadrži i kalijum, koji je
poznat po tome da snižava krvni pritisak, mada je uvek bolji izvor kalijuma
neki voćni sok.
Vino
kao afrodizijak
Vino kao afrodizijak –
ovo ste sigurno već čuli. Pored toga što vas brzo opušta, crveno vino sadrži
resveratrol, antioksidans koji pomaže da se ubrza protok krvi i poboljšava
cirkulaciju pre i za vreme odnosa.
Alkohol u malim
količinama će povećati vaš libido. To je zato što etanol stimuliše primitivni
deo mozga koji se zove hipotalamus. Ovaj deo vašeg mozga reguliše osnovna
ljudska funkcije, uključujući telesnu temperaturu, glad, nivo hormona,
roditeljsko ponašanje i, naravno, libido.
Kada je vino kao
afrodizijak u pitanju, umerenost je ključ: treba samo malo vina da se osete ovi
efekti.
U 2009. godini,
italijanska istraživačka grupa je objavila studiju koja je pokazala korelaciju
između pijenja vina – posebno crvenog vina – i povećanog seksualnog apetita kod
žena.
Članak preuzet
odavde: http://dijetaplus.com/